Przepis na ryż do sushi!

IMG_0326

Ryż. Pospolity, śnieżnobiały, powszechny. Gotowany na szybko w torebkach, często lepszy od ziemniaków, bo nie trzeba obierać, bo nawet płukać nie ma po co. Szybko, smacznie, bez kłopotu. Nudno? Japończycy zmienili myślenie świata na temat ryżu. Podnieśli go do rangi bóstwa. Uczynili go składnikiem sushi, które uwodzi smakiem. I na pewno nie jest ani pospolite, ani nudne…

Zakwaszany ryż

Sushi, czyli `danie z zakwaszanego ryżu`. To wielka sztuka ugotować ryż w taki sposób, aby był kleisty, miał odpowiedni smak i zespalał idealną rolkę sushi. W sushi ryż nie jest dodatkiem. Jest podstawowym składnikiem, który decyduje o smaku całości!

Co będzie potrzebne, aby chociażby zbliżyć się do ideału i przygotować ryż nadający się dotworzenia na przykład futomaków?

Każdy ryż jest inny

Szukajmy w supermarketach lub sklepach ze specjalistyczną żywnością paczek, na których napisano” Ryż do sushi”. W Polsce nie tak łatwo znaleźć dobry gatunkowo ryż, dlatego lepiej ułatwić sobie w ten sposób sprawę. Powinien być on krótkoziarnisty, podobnego używamy do risotto.

IMG_9408

Skoro mamy już ryż, czas przejść do meritum sprawy. Oto przepis!

  • Szklanka ryżu do sushi
  • Szklanka wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

To jednak nie wszystko! Potrzebne będą również:

  • Garnek z grubym dnem (ważne!)
  • Drewniana, cienka łopatka łopatka
  • Sitko (do płukania ryżu)
  • Wachlarz do chłodzenia ryżu

Co dalej?

  • Ryż dokładnie wypłucz i namocz go przez około 30 min. Później odsącz na sitku bądź durszlaku.
  • Wsyp go do garnka i zalej wodą. Garnek przykryj, a ryż doprowadź do wrzenia (ok. 5 -7 min.) Następnie zmniejsz płomień i gotuj kolejne 10 min. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i czekaj jeszcze 10 min.
  • Przygotowuj awase-zu – roztwór z cukru i octu. W naczyniu rozpuść w occie ryżowym sól i cukier.
  • Po ugotowaniu ryż przełóż do miski, polej awase-zu (1-2 łyżki na szklankę ryżu) i wachlując ryż delikatnie mieszaj łopatką.

Ryż przechowuj w misce przykrytą bawełnianą lub lnianą ściereczką.

Smacznego!
Pozdrawiamy,
Besuto – Restauracja sushi Warszawa

One comment on “Przepis na ryż do sushi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>