Krem z dyni i halloween w stylu SUSHI

CAM01210

Halloween! Pogańskie święto. Dusze (na ramieniu?) wyłażą z ukrycia i szwendają się po ulicach. Pewnie wcielają się w dynie, oddają im swoją tożsamość. A te świecą później, zaś ich koliste oblicza rozwierają się w upiornych spojrzeniach i uśmiechach. Puste są te dynie. Wydrążone. A z takiej wydrążonej mości można zrobić zupę. Najlepszą na świecie! Łukasz, specjalista ciepłej kuchni, zdradza przepis. Więc UWAGA!

Zupa dyniowa jest:

  • Bajecznie pyszna
  • Upiornie prosta
  • Doskonała na jesienne wieczory

Co będzie potrzebne?

  • Dynia ładnie lub mniej ładnie wydrążona. Miąższ pomarańczowy, śliczny. Z jednej średniej głowy wystarczy. Ile chcecie!
  • Cebula duża
  • Masła odrobinę
  • Śmietana kremówka, słodka
  • Imbir świeży. Łyżka startego, pachnącego imbiru…
  • Sok z limonki. Połówka na dobry początek
  • Jedna marchew, duża

CAM01213

Cebulę pokrojoną w kostkę zrumień na maśle razem z imbirem. Dodaj pokrojoną dynię wraz z marchewką i podduś. Kiedy całość zmięknie, dopraw solą i zalej wodą lub jeżeli wolisz – bulionem warzywnym. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie! Dolej sok z limonki, dopraw do smaku i na koniec zmiksuj blenderem. Do gotowej zupy wlej śmietankę. Podawaj  z listkami kolendry.

A konsumuje się ją tak:

10748900_759609857434088_1518700139_nTymczasem restauracja kipi od halloweenwych dyń i smaków. Cały warszawski Nowy  Świat tętni od pomarańczowych głów i świateł. Dzisiaj jest zabawa, jutro będzie zaduma.

1385849_759565814105159_116928246927257965_n 10735746_759546597440414_241068545_n

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>