Przepis na ciasto do tempury i krewetkę w tempurze

IMG_0507

Tempura, cóż za zgrabna nazwa dla lejącego ciasta, które zamienia każdy składnik w prawdziwy rarytas. Złota, chrupiąca, delikatna. Krewetka w tempurze, futomaki w tempurze, a może po prostu – warzywa, pierś z kurczaka lub ryba? I zwyczajny obiad staje się celebracją…

- Poproszę krewetkę w tempurze! – krzyczy Radek, a Łukasz z „ciepłej kuchni” od razu wrzuca szarą eminencję na głęboki tłuszcz. Wściekle wre, rumieniąc się pięknie na złoty kolor. Krewetka wcześniej wykąpała się w tempurze i od razu staje się królową stołu. Podbije podniebienie każdego gościa i dobrze o tym wie. Więc jak? Chcecie przepis?

Tempura – ciasto

  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka białej mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej do głębokiego smażenia

+ krewetka duża (tygrysia, królewska) surowa, nieparzona.

Konsystencja ma przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być ono na tyle gęste, żeby oblepiać umoczony smakołyk, w tym wypadku krewetkę.

img_7060

Mąkę, wodę, jajko sos sojowy oraz sól połącz i energicznie rozbełtaj trzepaczką lub widelcem. Krewetkę, warzywo (np. pieczarki, różyczki kalafiora paprykę) lub mięso umocz w masie i wrzuć na wrzący olej, najlepiej w specjalnym naczyniu do smażenia frytek.

Rumień na złoty kolor, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

img_7063

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>